top of page

Beeldende therapie

 

Schilderen, tekenen, boetseren, werken met kleur, vorm en beweging: beeldende therapie kan in heel veel verschillende soorten processen verlichting brengen, inzichten verschaffen, verbindingen herstellen en helend werken. Deze vorm van therapie werkt door op verschillende niveau's; je wordt je meer bewust van je lichaam en vergroot je vitaliteit, je leert voelen wat prikkels en indrukken met je doen en oefent met het maken van passende keuzes.

 

“Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden”. In een kunstzinnig werk kan iets zichtbaar worden van jezelf en je handelen in het dagelijks leven. Andersom kun je aspecten (bijvoorbeeld dingen die je moeilijk vindt) oefenen in het kunstzinnige, om ze vervolgens weer te vertalen naar het dagelijks leven. Bij beide speelt het proces de hoofdrol, niet het resultaat. Je hoeft dus helemaal niet te kunnen tekenen, schilderen of boetseren!

 

Het traject

Een kunstzinnig traject begint met een intake die bestaat uit het bespreken van de hulpvraag en daarnaast een eerste kennismaking met het kunstzinnig werken.

Van daaruit maken we een plan en stellen we doelen op om aan te werken. Verschillende kunstzinnige technieken, waaronder teken-, schilder en boetseertechnieken worden ingezet om te oefenen en te werken aan de doelen.

Aan het einde en tussendoor in het proces, evalueren we op de voortgang en is er ruimte om het plan aan te passen. Afhankelijk van het proces wordt bepaald hoeveel bijeenkomsten in het traject passen, uiteraard in overleg. Een traject omvat minimaal 7 bijeenkomsten.

De intake is vrijblijvend en daarna kan altijd nog besloten worden niet verder te gaan met het traject. 

 

Voor wie?

Met de meest uiteenlopen vragen kun je ondersteund worden door een kunstzinnig traject. Denk hierbij aan fysieke klachten of ziek zijn, processen van rouw en verlies, omgaan met trauma, vastlopen in werksituaties, burn-out en overspannenheidsklachten, uitdagingen in de relationele sfeer, angsten, en meer. Mijn specialisaties liggen op het gebied van:

- levensvragen en zingeving

- vitaliteit (bijv burn-out en overspannenheid)

- omgaan met stress

- (pedagogische) uitdagingen die ouders tegenkomen

- omgaan met een destructieve relatie, dwingende controle en manipulatie

- hooggevoeligheid

- omgaan met grenzen en weerbaarheid

- zelfvertrouwen en goed voor jezelf zorgen

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van begeleiding mogelijk, afhankelijk van je vraag. Je kunt doorverwezen worden door een huisarts of school in het geval van kinderen. De meeste mensen komen zonder verwijzing, ze zijn op zoek naar ondersteuning bij een vraag zoals bijv hierboven beschreven staat. Maar ook in een 'gezond' ontwikkelingsproces loop je soms tegen jezelf aan. Het kan enorm helpen om iemand te vragen even met je mee te kijken om zo nieuwe stappen te kunnen zetten. 

 

Begeleiding kan:
• Individueel (voor volwassenen of kinderen)
• In kleine groepen van 2-3 personen met eenzelfde hulpvraag (voor volwassenen of kinderen)
• Als cursus, waarbij een voorafbepaalde thematiek onderzocht wordt
• In workshops (eenmalig of als traject) voor groepen, n.a.v. een vastgesteld thema

 

Mail me voor meer informatie of een intakegesprek, waarbij we samen kunnen kijken welke vorm bij jou past.

aan de slag met levensvragen
hulp bij fysieke klachten

Ervaring van cliënt:

"Ik kijk terug op een proces waarin ik steeds beter bij mezelf leerde te blijven. Dat merkte ik duidelijk aan dagen die ik met veel mensen doorbreng, ik ben nu veel minder moe aan het einde van de dag.

De therapie heeft me gebracht dat ik veel minder krampachtig omga met uitdagende situaties."

Marianne, 59 jaar

bottom of page