top of page

Handwerkcursus

 

Leven in verbinding met de seizoenen geeft een natuurlijk tijdsgevoel. Daarmee ervaar je elk jaar het ritme van veel levensprocessen; geboren worden, groei, vrucht dragen en sterven. De seizoenen en jaarfeesten staan op deze manier symbool voor onze innerlijke processen.

 

Zo kun je stil staan bij de beweging van het seizoen, bijvoorbeeld naar binnen keren in de herfst, tot verstilling komen in de winter, weer ontwaken in de lente en het uitbundig vieren van de zomer. Je kunt ook koken met seizoensgroenten en zo de ontwikkelingen in de natuur en op het land volgen. 

Een andere manier is om je huis te versieren met decoraties die bij het seizoen of het jaarfeest passen. Ook voor kinderen is dit een mooie manier om mee te gaan in de beelden door het jaar.

 

In de handwerkcursus staat steeds een seizoen of jaarfeest centraal. Hieromheen maken we decoraties voor bijvoorbeeld een seizoenstafel of voor kinderen om mee te spelen. We gebruiken hiervoor diverse technieken zoals naaien (met viltlapjes), vilten (droog en nat), werken met papier, wol, enz. Zo creëren we allerlei decoraties voor jong en oud.

 

We streven ernaar om de decoraties in de cursusbijeenkomsten af te maken, zodat je er thuis niets meer aan hoeft te doen. Een enkele cursus is daarop een uitzondering, maar dit staat altijd vermeld bij de aankondiging. Je hoeft geen ervaring te hebben met handwerken, alles wordt duidelijk uitgelegd en voorgedaan. De ervaring bouw je vanzelf op en dan zul je merken dat je steeds gemakkelijker werkt en creatiever wordt binnen de technieken. 

 

Tijdens het handwerken is er gelegenheid om te kletsen, ideeën uit te wisselen en elkaar te ontmoeten. 

 

Ervaringen van een cursist:
Het is heel prettig om zo met je handen te werken, vooral nadat ik de hele dag op mijn werk alleen mijn hoofd heb gebruikt. Tegelijkertijd doe ik allemaal basisvaardigheden op in het handwerken. Fijn om dat onder begeleiding te doen, want zo wordt ik meteen geholpen als ik even vastloop, dat is toch veel gemakkelijker dan het thuis alleen moeten uitzoeken. 
En tijdens het handwerken is ook veel ruimte om te kletsen, het hele leven wordt doorgenomen… Het is een ontmoetingsplaats waar we met andere moeders sparren over onze kinderen en alles wat we daaromheen tegenkomen.”

Jasmijn, moeder van 2 jonge kinderen.

de kracht van samenwerken
bottom of page